Geef start-ups ook een kans

Start-ups vielen bij aanbestedingen van de overheid vaak buiten de boot. Ze hadden niet de mankracht, ervaring of tijd om mee te dingen naar nieuwe aanbestedingen. Zonde, want start-ups kijken vaak met een frisse blik naar bestaande problemen. Daarom nam het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties (BZK) drie jaar geleden het initiatief om te gaan werken met Start-up in Residence (SIR). En dat initiatief werd al snel door veel andere ministeries overgenomen. SIR werkt met challenges en helpt start-ups en overheden om elkaar te vinden.

©Werken voor Nederland

Innovatieboosters

“De challenges zijn echt innovatieboosters”, vertelt Nick Toet, projectleider van SIR. Start-ups bedenken hierin oplossingen voor maatschappelijke problemen. Om de challenge te winnen hoeven ze niet, zoals bij een ‘normale’ aanbesteding allerlei documenten voor te leggen. Op maximaal drie a4’tjes presenteren ze hun idee. Winnen ze de challenge, dan krijgen ze 25.000 euro en een half jaar de tijd om een oplossing te realiseren.

Frisse wind

Behalve tijd en geld krijgen de start-ups ook begeleiding. Daarvan leren zowel de startups, als het ministerie. “Start-ups krijgen training in het werken met de overheid”, vertelt Nick. “Als overheid is het belangrijk om heel secuur te werken. Dat betekent dat veranderingen vaak wat meer tijd kosten. Start-ups denken en veranderen makkelijk en snel, wat bij ons niet altijd mogelijk is, maar wel voor een frisse wind zorgt.” Hij verwacht dat deze vorm van aanbesteden over vijf jaar niet meer innovatief is, maar gangbaar.

Nieuwsgierig geworden? Lees het hele artikel op werkenvoornederland.nl.