PIANOo is jarig en ander mooi nieuws

De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Ook nu, in coronatijd. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd voor je op een rijtje.

“Geef alle stakeholders een stem”

PIANOo is jarig! Het Expertisecentrum voor Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Kilmaat blikt daarom in een serie artikelen terug op 15 jaar informatie, advies en een netwerk voor Nederlandse publieke inkopers. "We moeten er samen met de markt voor zorgen dat álle stakeholders van een project een stem krijgen", zegt Erik Vendel, afdelingshoofd Innovatie en Markt bij Rijkswaterstaat, in deel 5 van deze artikelserie.

duurzaam-inkopen-winkelwagen

Inkopen voor 162 ambassades wereldwijd

Van de inhuur van schoonmakers in Colombia tot het contracteren van een aannemer in Uganda. Als inkoopadviseur voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werk je écht overal. Inkopers Miraida Lourens en Angelique van Aarden vinden internationaal zakendoen bij de Rijksoverheid fantastisch en leren nog elke dag bij.

Even voorstellen

Met ruim 2.000 medewerkers werkt het Rijksvastgoedbedrijf aan de meest diverse vastgoedportefeuille van Nederland. De projectdirecteuren zetten zich bijvoorbeeld in voor optimale gebiedsontwikkeling. Projectdirecteur Nico Smiet stelt zichzelf voor.

KPU-bedrijf wint de KoopWijsPrijs 2020

Het ministerie van Defensie wint de KoopWijsPrijs 2020 met inkoop van tropenkleding gemaakt van PET-flessen voor de Koninklijke Marine. Leverancier Integrated Sports/Hassing leverde onder andere 16.000 broeken, 8.000 jassen en 20.00 overhemden aan het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf (KPU). De prijs is een initiatief van de Rijksoverheid voor het meest vooruitstrevende project op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI).

Allemaal digitaal

In de coronatijd zijn we meer dan ooit aangewezen op digitale technologie. Daarom slaan de overheid, maatschappelijke organisaties en de ICT-sector de handen ineen om gebruikte laptops in te zamelen, op te knappen en te verdelen over de mensen die ze het hardst nodig hebben: #AllemaalDigitaal!

Duurzaamheid versus betaalbaarheid

De discussie over duurzaamheid versus betaalbaarheid is ook in de bouwsector aan de orde van de dag. Maar het is een schijnbare tegenstelling, stelt Niels van Ommen, MVI-adviseur bij PIANOo.

LNV steunt nieuwe Buyer Group

De meeste paprikastengels eindigen op de composthoop, maar zijn prima geschikt als isolatiemateriaal voor woningen en kantoren. Daarom steunt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de nieuwe Buyer Group biobased bouwmaterialen.