Duurzaamheidsaccelerator bij Rijkswaterstaat: 6 weken duurzame stapjes

De afgelopen zes weken stonden bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst in het teken van duurzaamheid. Met serious challenge, ‘de Duurzaamheidsaccelerator’ zetten ze hun eigen duurzame doelstellingen in de kijker, maar werden deelnemers ook gemotiveerd om zelf duurzame stapjes te zetten, op werk en thuis. Op 16 december 2020 werd de winnaar bekendgemaakt.

©Rijkswaterstaat

In totaal 120 deelnemers werden in 16 teams verdeeld, elk met een teamcaptain en met een gemengde samenstelling. Dat betekende: zowel mensen van verschillende afdelingen als een mix van mensen die wel of niets met duurzaamheid doen in hun dagelijks werk. Zes weken lang stond er elke week een challenge centraal.  Daarnaast deelden de deelnemende teams tijdens een ‘share’ hun ideeën en inspiratie die ze die week opdeden.

Prrrijzen!

Voor de wekelijkse challenge konden ze punten verdienen, maar ook de leukste bijdrage in de share won wekelijks een prijs. Denk aan een cadeaukaart van Too good to go, een circulair borrelpakket, een boom geplant per winnend teamlid, wasbare mondkapjes die zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een beker gemaakt van koffiedrab. Uiteindelijk kwam het team ‘Pieter and the green girls’ als eindwinnaar uit de bus. Zij hadden over alle weken de hoogste score behaald met een ongebreideld enthousiasme en strakke samenwerking.

Voorbeeldvragen: test jouw kennis

Hoe zo’n challenge in zijn werk gaat? Een paar voorbeelden: stel jezelf en duurzaam doel voor deze week (minder vlees eten, vaker de fiets pakken in plaats van de auto), een circulaire quiz, stellingen met de vraag ‘Mythe of feit’?, of een duurzame safari in je huis of kantoor. Als voorproefje leggen wij je drie vragen voor (niet spieken of googlen he?):

 1. In Nederland viel Earth Overshoot Day dit jaar op 3 mei, een dag eerder dan in 2019. Wereldwijd was dat op 22 augustus, 3 weken later dan in 2019. Dat was het gevolg van de coronacrisis. Waar staan we bij stil op Earth Overshoot Day?
  • a.    Dit is de dag dat de aarde, de zon en de maan in één lijn staan en een ster voorbijschiet
  • b.    Dan roepen we iedereen op om een dag thuis te werken, zodat we besparen op ons woon-werkverkeer
  • c.    Dan hebben we net zoveel grondstoffen gebruikt als de aarde in één jaar kan (re)genereren
  • d.    Dan is de warmste dag in het jaar waarop we de meeste energie gebruiken voor airco’s.
 2. Circulaire economie: het wordt steeds meer omarmd, ook bij Rijkswaterstaat en partners. Denk aan ons circulair ontworpen viaduct: demontabel, en kan op een andere plek opnieuw worden opgebouwd. Welke principes worden in de circulaire economie nagestreefd?
  • a.    Hergebruik van producten en grondstoffen, het herstellend vermogen van de aarde en natuurlijke hulpbronnen en ontwerpen voor waardecreatie
  • b.    Afvalvermindering, recycling van producten en grondstoffen en reductie van CO2
  • c.    Het beëindigen van extreme armoede, de inzet van duurzame energie en het tegengaan van klimaatverandering
  • d.    Verantwoorde consumptie en productie, compensatie van CO2-uitstoot en samenwerking
 3. Acties van de mens, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, veroorzaken een overschot aan broeikasgassen waardoor de aarde te snel opwarmt. Bij Rijkswaterstaat streven we ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor richten we onze bedrijfsprocessen zo inrichten dat de netto uitstoot van broeikasgassen nul is. Waar komt de meeste CO2 vrij bij Rijkswaterstaat?
  • a.    Bij grondwerken en op bouwplaatsen
  • b.    In de bedrijfsvoering
  • c.    In de kantoorgebouwen van Rijkswaterstaat
  • d.    Van het dienstwagenpark

Meerwaarde van de challenge

Deelnemers werden iedere week geprikkeld om kleine stapjes te zetten, door bewust te worden van de positieven impact van hun eigen gedrag. Ook waren er deelnemers BZK, IenW, DJI, BD en FMH om te kijken of zo’n challenge ook iets voor hun organisatie is. Wieke Lubbers, strategisch inkoopadviseur bedrijfsvoering bij Rijkswaterstaat, benadrukt het belang van de challenge en meer duurzaam bewustzijn in hun organisatie:

"Als maatschappelijke organisatie zijn wij een voorbeeld voor de rest. Door onze omvang kunnen wij beweging creëren waardoor kleinere organisaties makkelijker meegaan in de transitie en leveranciers gestimuleerd worden zich verder te ontwikkelen op het circulaire vlak."

Meer weten over de serious game/challenge of duurzaamheidsaccelerator van Rijkswaterstaat? Neem dan contact op met Inge Knapen, programmanager duurzaamheid bij Rijkswaterstaat.