SDG-Challenge: wie heeft het beste duurzame idee?

Welk team heeft het beste duurzame idee? Dat was de uitdaging in de SDG-Challenge 2020. In dit project van jongerenbureau Soapbox proberen vijftien teams, bestaande uit studenten van Nederlandse universiteiten en toonaangevende organisatie, een oplossing te zoeken voor duurzame vraagstukken. De rijksoverheid zat met twee vrouw sterk in de jury en het ministerie van Buitenlandse Zaken diende ook een idee in met de Wageningen Universiteit. Op 5 juni was de finale. Buitenlandse Zaken won helaas niet, maar heeft wel een mooi idee om mee aan de slag te gaan.

SDG-Challenge finale groot

SDG-Challenge: samenwerken aan Sustainable Development Goals

In CIRCL Amsterdam pitchten de teams hun ideeën voor een professionele jury en voor een livestream, waar meer dan 500 mensen meekeken. Martine de Vaan (Innovatiemanager Rijksvastgoedbedrijf) en Sandra Pellegrom (SDG-Coördinator Nederland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken) maakten deel uit van de jury.

De missie van de SDG-challenge is om studenten en organisaties samen te laten werken aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s) . Volgens de vakjury, slaagden de Universiteit Tilburg & JADS, die een team vormden met de Gemeente Den Bosch, daar het beste in. Samen werkten zij aan een concept om data te gebruiken om de afvalberg in de gemeente te verminderen. De studenten bedachten een dashboard om specifieke product- en afvalstromen in beeld te brengen, zodat bijv. supermarkten er minder van op de markt gaan brengen. Het publiek kon vanuit huis ook meestemmen voor de publieksprijs. Deze ging naar de Universiteit van Amsterdam, die samen met Fairtrade Max Havelaar werkten aan de toekomst van social auditing.

Uitdaging Buitenlandse Zaken en Wageningen: MVI meer betrekken in besluitvorming

Dat ze niet de eerste prijs in de wacht sleepten, houd Buitenlandse Zaken en de Wageningen Universiteit & Research niet tegen. Zij gaan alsnog met het idee aan de slag. Samen onderzochten ze hoe het ministerie Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI ) kan betrekken in het besluitvormingsproces van de bedrijfsvoering. Buitenlandse Zaken wil dat studenten hen adviseert over de bedrijfsvoering als er een mogelijke inkoopopdracht in het buitenland is.

Uitvoering plan door hulp van studenten

Het ministerie wil dit plan uitvoeren door studenten te koppelen aan het lokale netwerk van ambassades. Zo kunnen studenten en medewerkers van het ministerie marktanalyse en marktonderzoek doen naar lokale en duurzame en MVI-kansen. Denk hierbij aan een onderzoek naar lokaal geproduceerde bouwproducten (biobased bouwen) voor ambassades of de kansen voor circulair en klimaatneutraal bouwen in een bepaald land. Ook de vraag ‘Hoe zit het met de Internationale Sociale Voorwaarden in een bepaald land en wat zijn de grootste risico’s voor onze (inkoop-)behoefte?’ is vaak lastig te beantwoorden. Hulp daarbij van lokale ondernemingen of een faculteit is welkom. Op die manier krijgen de bedrijfsvoeringsspecialisten onafhankelijk advies op maat en op basis van een ‘best fit’. Het ministerie gaat deze uitdaging graag aan!