Duurzame strijd op zee en ander mooi nieuws

De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Ook nu, in coronatijd. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd voor je op een rijtje.

Duurzaamheidsverslag Infrastructuur & Waterstaat

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs voor de vijfde keer een duurzaamheidsverslag. In het verslag deelt het ministerie haar eigen resultaten op het gebied van verduurzaming. Hoe staat het met de vergroening van het wagenpark en het gebruik van led-verlichting in de gebouwen? In een interview met Binnenlands Bestuur  vertelt Bart Veuger, projectleider en adviseur duurzaamheid, hoe het ministerie haar rol als opdrachtgever gebruikt om ketens te verduurzamen.

De social fitbox

Snel én duurzaam, het kan! De Dienst Justitiële Inrichtingen wilde haar medewerkers met een duurzame attentie bedanken voor hun inzet. De deadline? Zo snel mogelijk! Binnen twee weken voerden Wolter van der Vlist en Carla van Lomwel het hele traject uit: van offertetraject tot levering. Het lukte DJI om een impactvolle ‘social fitbox’ samen te stellen, die werd ingepakt in samenwerking met Inzet Wérkt! uit Alkmaar.  

Deelnemers Oceans 1 ontvangen hun flessenpost
Deelnemers van Oceans 1

Strijden op zee

Over 10 jaar 40% minder CO2 uitstoten, dat is de ambitie van de Internationale Maritieme Organisatie. In de wedstrijd Oceans 1strijden vaartuigen om de meeste CO2-reductie. Hiermee stimuleert de International Maritieme Organisatie duurzame innovaties en maken ze bemanningen bewust van hun voetprint.

De gevangenis van het gas af

Als eerste penitentiaire inrichting (PI ) van Nederland is de gevangenis in Dordrecht op 12 mei aangesloten op stadsverwarming. De aansluiting op het warmtenet levert een CO2 besparing van 52% op, terwijl de kosten in gebruik ongeveer gelijk zijn aan die van de gasgestookte installatie. Ondertussen treft PI Heerhugowaard de voorbereidingen om ook van het gas af te gaan.

Boost voor innovatieve oplossingen

Het ministerie van EZK stelt 3 miljoen euro beschikbaar aan publieke opdrachtgevers om via innovatiecompetities, zoals Small Business Innovation and Research en innovatiepartnerschap, op zoek te gaan naar innovatie oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Opdrachtgevers kunnen ideeën indienen met betrekking tot verschillende thema’s, waaronder vraagstukken rondom COVID-19 en de energietransitie.