Eén nieuwe telefoon, één van de afvalberg

Per jaar koopt de Rijksoverheid zo’n 30.000 smartphones in. De smartphones van medewerkers worden gemiddeld al na 2 tot 2,5 jaar vervangen en gerecycled. Het voor hergebruik aanbieden van oude smartphones is vanwege data veiligheidseisen binnen de Rijksoverheid nog niet mogelijk. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven in gang gezet om dit te veranderen. Zo is het inmiddels mogelijk om refurbished apparatuur aan te schaffen, wordt langer gebruik gestimuleerd en wordt onderzocht hoe de data veiligheid beter te waarborgen. Contractmanager ICT Werkomgeving Rijk Johan Rodenhuis ging op zoek naar een additionele oplossing. In samenwerking met Closing the Loop compenseert het Rijk nu ongeveer 30.000 smartphones per jaar.

Kostbare grondstoffen

Voor elke nieuwe telefoon die de Rijksoverheid nu aanschaft, wordt er één van de afvalberg in Afrika gehaald en gerecycled. De uitvoering is uitbesteed aan start-up Closing the Loop. Zij hebben een netwerk van inzamelpunten in verschillende Afrikaanse landen. De lokale bevolking zamelt de telefoons in. De inzamelaars krijgen hiervoor een eerlijke vergoeding. Vervolgens verscheept Closing the Loop de telefoons naar Europa. Daar worden de kostbare grondstoffen uit de telefoons gehaald, en teruggeleverd aan Europese producenten. Deze grondstoffen zijn schaars en de voorraad slinkt. Door de grondstoffen uit de telefoons te halen blijven ze in de kringloop.

Johan Rodenhuis
Johan Rodenhuis

Levensduurverlenging

Johan wil compensatie meenemen als criterium in toekomstige aanbestedingen van hardware. Ondertussen blijft hij zich inzetten voor levensduurverlenging, de inkoop van producten die repareerbaar of upgradable zijn en producten die volledig geschoond kunnen worden.

Tips

Hoe kunnen we bij het Rijk op een duurzame manier omgaan met (de inkoop van) onze apparaten? Johan heeft een aantal tips:

  • Bedenk vooraf of je echt een nieuw product nodig hebt. Een product níet kopen of kiezen voor een tweedehands product heeft veruit het meeste effect.
  • Kies je voor een nieuw apparaat? Kijk dan onder andere naar de totale kosten over de verwachte levensduur: een toestel van 300 euro dat twee jaar meegaat is veel duurder dan een smartphone van 500 euro waar je vijf jaar mee kunt doen. Let ook op hoe lang reserveonderdelen beschikbaar zijn en het aantal jaren dat de software ondersteund wordt.
  • Denk na over hoe je producten langer kunt gebruiken, bijvoorbeeld door middel van diensten voor onderhoud en reparatie of een smartphonehoesje met veiligheidsglas om beschadigingen te voorkomen.
  • Bied afgedankte apparaten ter hergebruik aan bij Domeinen Roerende Zaken.

Lees het hele interview met Johan Rodenhuis op Werken voor Nederland.  

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Johan via johan.rodenhuis@rijksoverheid.nl. Of word lid van de LinkedIn groep Duurzame Bedrijfsvoering Rijk.

Read the English version of this article

"New smartphone? Recycle one as well".