18 mei Presentatie IenW Duurzaamheidsverslag 2020

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

2020 was het jaar dat corona ons dagelijkse leven op z’n kop zette. Te midden van ingrijpende ontwikkelingen werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door aan een veilig, bereikbaar en duurzaam Nederland, in de eigen organisatie, als opdrachtgever en als samenwerkingspartner. Het IenW Duurzaamheidsverslag 2020 laat zien dat wij duurzaam in beweging blijven en welke stappen we zetten in onze transitie naar een klimaatneutrale organisatie en naar een circulair werkproces. 

De coronamaatregelen zorgden afgelopen jaar voor een sterke afname van onze CO2-uitstoot ten opzichte van 2019, o.a. door het thuiswerken. Ook zijn er mooie resultaten geboekt. Volop reden om hier aandacht aan te besteden in een online sessie. Tijdens deze sessie kijken we niet alleen terug op het afgelopen jaar, maar we kijken vooral ook vooruit naar de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van respectievelijk Duurzame Bedrijfsvoering en Duurzame Uitvoering (door Rijkswaterstaat). Samenwerking is hierbij essentieel om onze doelen te bereiken.

Programma

IenW Duurzaamheidsverslag 2020 in het kort 

Secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, belicht de rode draden van het verslag en de opvallendste resultaten.

Duurzame Bedrijfsvoering

De Rijksoverheid wil in 2030 klimaatneutraal zijn en wil dan ook zelf 50% minder grondstoffen gebruiken. We gaan in gesprek met Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, over wat er rijksbreed nodig is om deze doelen te halen en wat ministeries zelf moeten doen. Hoe ver strekt de regierol BZK? Wat kunnen we van elkaar verwachten? En hoe kunnen we elkaar helpen, bijvoorbeeld als het gaat om het verduurzamen van onze mobiliteit, gebouwen en inkoop? 

Duurzame Uitvoering

In 2020 zette IenW samen met RWS en ProRail concrete stappen op weg naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfraprojecten. In dit verslag komen de werkterreinen van RWS aan bod, waaronder Bouwplaats en Bouwlogistiek. Een goed voorbeeld van de beoogde aanpak is de samenwerking op de emissieloze initiatieven van GelreGroen (ViA15). Dik de Weger, Programmamanager Bouwplaats en Bouwlogistiek Rijkswaterstaat gaat in gesprek met Jil Ligterink, directeur Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten over praktijkervaringen, bereikte resultaten en dilemma’s op weg naar emissieloos bouwen. Een onderwerp dat zeker vanwege de stikstofproblematiek en de samenhang met het Schone Luchtakkoord tot de verbeelding spreekt. 

Mis het niet

Ook u kunt meedoen, door u aan te melden en vragen te stellen via de chat. Dit jaar bieden we een extra mogelijkheid: door gebruikmaking van een professionele studio kunnen deelnemers via een Webex-verbinding rechtstreeks in de uitzending komen en een vraag stellen. Bij uw aanmelding kunt u opgeven of u hiervan gebruik maakt en live in beeld wilt komen via Webex. 

De online sessie vindt plaats op 18 mei van 10.30 uur – 12.00 uur. Geef u op door u aan te melden via https://duurzaaminbeweging.virtual-live-event.com/. U ontvangt dan de link om het webinar te bekijken. Voeg a.u.b. het evenement toe aan uw agenda zodat u het niet mist.  
Stuur deze uitnodiging vooral door aan collega’s en relaties voor wie deze onderwerpen ook interessant zijn.
U bent van harte welkom!

Hartelijke groet,
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat