Communicatiemiddelen (grafische ontwerpen)

Een goede manier om de duurzame, sociale en innovatieve transitie in je organisatie en daarbuiten meer te laten leven, is door bijeenkomsten te organiseren. 

Wat is er op dit moment te leen?

Heb je binnenkort een bijeenkomst gepland staan? Denk erover na om onze middelen te lenen! Op dit moment heeft het programmateam van Denk Doe Duurzaam verschillende middelen laten ontwikkelen. Zo kan je variërende maten kubussen lenen, hebben we een ambitiewebspel, catchbox, fotobooth, props, banners en een zeepkist van Maatwerk voor Mensen die ook voor rolstoelen toegankelijk is! Verder zijn we op www.mediatheekrijksoverheid.nl bezig met het bouwen van een beeldbank. In de beeldbank vind je foto’s van verschillende duurzame en sociale initiatieven binnen de Rijksoverheid. De foto’s vind je als rijksmedewerker door te zoeken naar ‘Denk Doe Duurzaam’. Wil je een foto toevoegen? Mail de foto dan naar denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl.

Kubussen

Ontvang de grafische ontwerpen voor houten kubussen, waarmee je bijvoorbeeld een achterwand kunt opbouwen.  Je kunt er ook op zitten tijdens gesprekjes of een talkshow. Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden voor een duurzame productie wilt ontvangen of als je benieuwd bent naar tips. Zelf hebben wij de kubussen laten maken van ecoplex.

Afbeelding van gestapelde Denk Doe Duurzaam kubussen

Ambitiespel

Leen het Ambitiespel door te mailen naar denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl. Of ontvang de grafische ontwerpen voor het Ambitiespel, dat bestaat uit een kleed van het Ambitiespel, themakaartjes, fiches en spelregels. De blauwe spelregels zijn bedoeld voor het spel op organisatieniveau. Het spel helpt je om voor jouw organisatie concreet te maken wat de ambitie is en hoe die gerealiseerd wordt. Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden voor een duurzame productie wilt ontvangen, of als je benieuwd bent naar tips. Zelf hebben wij het kleed laten maken door www.MijnBuuf.nl met garen van oud textiel. De bordjes en spelregels zijn van duurzaam papier en de pionnen van 18 mm Ecoplex, beschilderd met lak op waterbasis.

Afbeelding van het Ambitiespel en bijbehorende kaarten. Groen rondvormig kleed met kaartjes in de Denk Doe Duurzaam kleuren.

Fotobooth

De fotobooth bestaat uit een frame en een props. Stimuleer je medewerkers zichzelf op de foto te zetten en die te delen via hun social media. Kies je liever voor een fotograaf, houd dan rekening met de AVG . Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden met tips voor een duurzame productie wilt ontvangen. Zelf hebben wij de booth laten maken van gerecycled karton en 18 mm Ecoplex, beschilderd met lak op waterbasis. Ook de kubus waar de props in zitten is daarvan gemaakt.

Denk Doe Duurzaam Fotoframe en props. De props zijn Denk Doe Duurzaam afbeeldingen op stokjes en een uitvouwbare kubus.

Banners

De banners bestaan uit twee duurzame, kartonnen banners en twee ‘normale’. De banner is een echte eye-catcher en trekt daardoor direct de aandacht. Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden met tips voor een duurzame productie wilt ontvangen, of als je benieuwd bent naar tips.”

Zeepkist Maatwerk voor Mensen

De Zeepkist Maatwerk voor Mensen is een houten plateau waar je op kunt staan om mensen toe te spreken. Een bijkomend voordeel is dat dit plateau rolstoelvriendelijk is. Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden met tips voor een duurzame productie wilt ontvangen, of als je benieuwd bent naar tips.

Wat kan je zelf maken?

Hier vind je inspiratie voor communicatiemiddelen die je zelf kunt ontwikkelen om over duurzame en sociale impact te communiceren. Zo zijn er grafische ontwerpen voor een waslijn, thermometer, banier voor een ruilmarkt en nog meer tips.

Waslijn

Deze waslijn bevat doeken met informatie en heldenverhalen uit de rijksdienst. Je kunt die met duurzame helden uit je eigen organisatie uitbreiden. Het is aan te raden zowel grote projecten te laten zien als kleine helden; iedereen doet immers wat hij of zij kan. Er zijn ook doeken met uitleg over de tentoonstelling/expo en wat de Rijksoverheid zich tot doel heeft gesteld. Stuur ons een mail als je de .ai en .eps bestanden wilt ontvangen. Suggesties voor de productie: laat de kubussen maken van Ecoplex en beschilderen met lak op waterbasis. Verzwaar ze goed. Kies voor duurzaam hout voor de palen en laat gaten van het juiste formaat maken in de kubussen. Kies voor natuurlijk touw voor de waslijn en maak de doeken vast met houten wasknijpers (of maak ze dubbel zo lang en hang ze over de lijn. Vraag naar ProPES FR; dit doek is 100% recyclebaar en brandvertragend.

Denk Doe Duurzaam Tentoonstelling Grote en kleine helden in de vorm van een waslijn. Deze waslijn bevat doeken met informatie en heldenverhalen uit de rijksdienst.

Thermometer

Met deze thermometer kun je flexibel een eigen doel en de realisatie met een elastiek aangeven. Je kunt een DTP’er vragen om het bord met het duurzame doel en de schaal aan te passen. In het standaardontwerp kozen we voor procenten. Je kunt de schaal omdraaien, al naargelang het doel (meer banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of juist reductie, bijvoorbeeld van CO2-uitstoot). Met deze feedback-nudge laat je zien dat je organisatie al goed op weg is. Of juist dat er wel een tandje bij mag? Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden wilt ontvangen. Suggesties voor productie: laat de kubus, de paal en het bord maken van 18 mm Ecoplex (hout uit ecologische cultuurbossen) en beschilderen met lak op waterbasis. Verzwaar de kubus goed. Vraag de producent een elastiek te maken van duurzaam elastisch katoen, zo mogelijk gerecycled.

Denk Doe Duurzaam Thermometer. Twee meter hoog.

Banier voor een ruilmarkt

Gebruik eeen banier voor een ruilmarkt. Organiseer een ruilmarkt en stimuleer medewerkers minder (nieuwe) spullen te kopen. Tip: ga het gesprek aan en vertel dat er meer mogelijk is dan ze zelf denkenE. Je kunt daarvoor het ambitiespel voor medewerkers gebruiken (de rode spelregels). Stuur ons een e-mail als je de .ai en .eps bestanden wilt ontvangen. Vraag aan de producent naar een duurzame productiewijze. Gebruikte banieren kun je doneren aan www.MijnBuuf.nl, die er tassen van maakt.

Denk Doe Duurzaam Rolbanier Ruilmarkt

Extra tips

Tot slot tips voor extra inspiratie: vraag kunstenaars te exposeren. Er zijn verschillende kunstenaars die gebruik maken van gerecyclede materialen of afval. Ook kun je laten zien hoe van hergebruikt plastic nieuwe producten worden gemaakt. Of doe een flashmob! Wees creatief, help mensen out of the box te denken en houd de aandacht vast.

De afbeeldingen laten verschillende inspiraties zien. Zoals hergebruikte flessen en een flashmob