Social Return on Investment

Social return: hoe pas je dat nu toe? Op welke producten en diensten kun je dit toepassen? Hoe ga je hierover in gesprek en hoe schrijf je een goede aanbestedingstekst? Hoe maak je je impact zo groot mogelijk? Op deze pagina vind je handige links en tools.

Tips voor tijdens een gesprek

Duurzame sociale impact realiseer je samen. Vaak is het maatwerk, en dat vraagt de nodige creativiteit. Zit jij regelmatig met inkoopprofessionals, HR-professionals, beleidsmakers, leveranciers of andere collega’s en samenwerkingspartners aan tafel? Verken dan samen de mogelijkheden. Per aanbesteding kijk je naar de mogelijkheden voor social return en schrijft daar je aanbestedingstekst scherp naartoe. Deze leestips kunnen behulpzaam zijn:

  • Deze pagina over wat social return voor de Rijksoverheid is
  • Het Jaarverslag Maatwerk voor Mensen 2018 kent inspirerende voorbeelden en uitleg over de werkwijze en eerste resultaten
  • De Factsheet van PIANOo voor als je aan de slag wilt met social return
  • De nog steeds relevante Handleiding Social Return die PIANOo in 2011 ontwikkelde.
  • Het stappenplan uit de Handreiking Partnerships en Inkoopkracht, welke je ook kunt  gebruiken voor Maatwerk voor Mensen als verruimde social-return-werkwijze van het Rijk

Standaardteksten

Standaardteksten helpen om een goede aanbestedingstekst met social return te schrijven. Zo kun je de veelgestelde vragen op maatwerkvoormensen.nl gebruiken, of de  voorbeeldteksten:

  • De voorbeeldtekst van categorie Hoogwaardige Inhuur
  • Een andere voorbeeldtekst van een aanbestedende dienst van het Rijk
  • Een voorbeeldtekst van een aanbestedende dienst die de Bouwblokkenmethode toepaste

Vergroot je impact en word lid

Maatwerk voor Mensen helpt je om out of the box te denken. Ook in de fase na aanbestedingen en gunningen. Want hoe blijf je in gesprek met je samenwerkingspartner? En het gaat over mensen: hoe pakt het uit in de praktijk, en wat is er nodig? Vraagstukken waar het netwerk van Maatwerk voor Mensen mét collega’s op het platform graag over sparren. Meld je voor het platform aan en doe mee!