Cateraar Belastingdienst verleidt tot gezonder eten

Toen de health check al een aantal jaar op rij uitwees dat medewerkers minder productief en inzetbaar werden, besloot de Belastingdienst hier iets aan te doen door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Waar kan dat beter dan in de bedrijfskantine? We spraken Juul van ’t Hooft, productmanager en Vitaloog® bij de Belastingdienst.

Lees ook het artikel wat op PIANOo verscheen.

Toen de catering opnieuw moest worden aanbesteed, werd een uitvraag voor een nieuw cateringconcept gedaan. Daarin stond de door Juul geschreven Visie op Vitaliteit centraal, en kreeg het kwaliteitsaspect een gewicht van 80%. Het voorstel moest voldoen aan verschillende eisen: bied een betaalbare gezonde lunch, ga voedselverspilling tegen, verleid medewerkers om meer te bewegen en ontspannen en train en begeleid cateringmedewerkers in dit nieuwe concept. Als minimale eis werden de standaarden voor duurzame inkoop van PIANOo gesteld.

Een slim concept met meetbare resultaten

“De aanbesteding daagde marktpartijen uit om met een creatief concept te komen, waarbij de beloftes in de aanbestedingsstukken controleerbaar zijn,” vertelt Juul. “Hoe maak je die ook daadwerkelijk waar? Die beloftes hebben we later omgezet in kpi’s over bijvoorbeeld duurzame inzet van medewerkers. Dat zou ik volgende keer weer zo doen: die duurzame kpi’s werken goed.”

Zo zijn de cateringmedewerkers overgenomen uit het oude contract, en bijgeschoold in de nieuwe aanpak. De ongebruikelijke contractduur van 8 jaar is niet risicovol, vindt Juul. “Het zorgt voor meer zekerheid bij het cateringpersoneel, en zij zorgen immers weer voor onze medewerkers. Het bewustzijn over gezonde voeding en leefstijl nam bij hen toe door alle cursussen rond de nieuwe manier van werken. Dat nemen zij mee in hun werk en in de manier waarop zij de medewerkers hierover informeren.”

Het winnende concept van VITAM zorgt ervoor dat medewerkers bij elke transactie aan de kassa een gratis stuk fruit mogen kiezen. Restjes worden de volgende dag verwerkt in de lunch, en er is alleen fruit en groente uit het ‘seizoenskompas’ en dus met een gunstig energielabel. Met acties als ‘vrijdag restjesdag’, ‘dag zonder vlees’, wandellunches en ‘be vital-weeks’ met gezonde alternatieven, wordt gewerkt aan bewustzijn over duurzamer en gezonder leven, eten en drinken. VITAM werkt zelf ook hard om hun medewerkers te verleiden tot een gezonde leefstijl.

In de praktijk

In deze aanbesteding was er veel ruimte voor innovatieve ideeën en lag de focus op oplossingen, en maakte de opdrachtgever gebruik van de creativiteit en kennis in de markt. “Door functioneel uit te vragen kun je innovatie bevorderen. Dat is van cruciaal belang, want juist door niet te specificeren in je uitvraag, krijg je unieke ideeën terug.” zegt Juul. In dit geval kwam de leverancier met ludieke acties en personeelstrainingen op de vraag ‘Lever een lunch voor €3 die zo duurzaam mogelijk is en met de beste zorg voor personeel’.     

Het levert in ieder geval een mooie samenwerking op tussen overheid en markt en zorgt ervoor dat nieuwe ideeën op grote schaal worden getest en doorontwikkeld, met meetbare resultaten.Dit cateringconcept viel duurder uit dan een gangbare cateringaanpak, vanwege de duurzame concepten en manier van werken. Daarom werd er gecompenseerd met een nieuwe inrichting van de catering: restaurants met minder dan 70 lunchgasten op kleine locaties van de Belastingdienst werden gesloten. De overige restaurants gingen aan de slag met de nieuwe werkwijze.

Tip van Juul

Als hij nog eens zo’n aanbesteding zou doen, zou Juul hetzelfde te werk gaan. Het succes is te danken aan de kwalitatieve eisen die aan de aanbesteding werden gesteld, waarbij concreet moest worden wat de cateringmedewerkers konden verwachten en waarin de cateraar beloftes meetbaar/controleerbaar moest maken. “Wel zou ik de volgende keer meer tijd nemen voor de aanbesteding,” voegt Juul nog toe. We hadden tijdens de aanbesteding te maken met een kort geding. Dat vertraagde het proces van implementatie met zo’n twee maanden. Daarom zou ik voldoende ruimte nemen tussen de voorlopige gunning en de ingangsdatum van het nieuwe contract. Dan hebben incidenten als zo’n kort geding minder snel invloed op de uitvoering van de opdracht.”