FAQ's
Elk departement heeft een duurzaamheidscoördinator, die de verduurzaming van de bedrijfsvoering in zijn organisatie coördineert. Wat die daarvoor doet, verschilt van departement tot departement. De meesten zijn inmiddels dedicated aan de slag voor een duurzame bedrijfsvoering. Afhankelijk van de precieze afspraken binnen een departement houden zij zich bezig met:
- Bepalen van de duurzame ambities van hun departement, opstellen van een duurzaamheidsplan en/of MVI-plan en vaststelling daarvan in hun Bestuursraad.
- Implementatie van het plan, opstarten en aanjagen van acties en innovaties gericht op snellere en meer (sociale) duurzaamheid.
- Inrichten van de sturing op de voortgang van het plan, evt met hulp van het dashboard Duurzaamheid. Dit slaagt het beste als het een onderdeel is van de reguliere Planning- en Controlcyclus van het ministerie. Dan is duurzaamheid niet meer een losstaand of zelfs concurrerend doel, maar integraal en standaard onderdeel van het dagelijks werk en de rapportages/verantwoording daarover.
- Implementeren en ‘beklimmen’ van de CO2-prestatieladder.
- Communiceren over en stimuleren van duurzaam gedrag en opdrachtgeverschap in de eigen organisatie. Bijvoorbeeld anders reizen, afval scheiden of voorkomen, verspilling tegen gaan of maatschappelijk verantwoord inkopen.
- Aanjagen van duurzaam opdrachtgeverschap richting SSO’s en facilitair dienstverleners.
- Aanleveren van informatie voor de rijksbrede verantwoording over de duurzame bedrijfsvoering; eigen verantwoording over de verduurzaming in bijvoorbeeld een jaarlijks duurzaamheidsverslag.
We bieden zelf geen directe inkoophulp, maar organiseren wel dat je ergens terecht kunt. Aan bijvoorbeeld PIANOo hebben we gevraagd die hulp te leveren. Hun site bevat uitleg, checklists, handreikingen en voorbeelden waarmee je verder kunt. Over de CO2-prestatieladder, SROI, innovatief inkopen, circulariteit of ISV, veel duurzame onderwerpen komen er aan bod.
Sommige IUC’s hebben daarnaast MVI-adviseurs. En tot slot: ook op social community’s kun je aan collega’s praktische vragen voorleggen. Bijvoorbeeld op de Rijksinkoopcommunity op PleinBZK (meld je aan via joost.hellegers@minbzk.nl) of de LinkedIngroep Duurzame Bedrijfsvoering.
Financiering van duurzame s en maatregelen moet onderdeel worden van het reguliere werk en dus ook de reguliere begrotingscyclus. Dat gaat echter niet vanzelf. Op dit moment zijn we, op verzoek van de ICBR, op zoek naar een tijdelijke impuls om duurzame initiatieven in het Rijk financieel te ondersteunen. Of dat slaagt is nog onzeker. Tot die tijd is er alleen budget voor de activiteiten van het programmateam.
Zeker! Stuur je vraag naar duurzamebedrijfsvoering@rijksoverheid.nl en we brengen je in contact met anderen waarvan we weten dat die je kunnen helpen.
Waar voortgang stagneert en oplossingen vastlopen, kunnen we mogelijk een doorbraak faciliteren. Dat doen we voor vraagstukken waar meer departementen mee te maken hebben en die het bereiken van grote duurzame impact flink in de weg staan. We gaan graag met je in gesprek over oplossingen die bij je vraag passen. Zoals het opstarten van een werkgroep die het probleem afpelt en oplossingen verkent, het (laten) agenderen van een probleem of een oplossingsrichting in een relevant gremium, of het zoeken van een probleemeigenaar of kadersteller die het oppakt.
Het programmateam richt zich op de verduurzaming binnen de Rijksoverheid, maar heeft daarbij duurzame impact buiten de Rijksdienst voor ogen. We geloven er in dat we door in eigen huis te verduurzamen, het nationale beleid beter helpen realiseren en dat we daarmee ook andere overheden, bedrijven en inwoners van Nederland helpen om te verduurzamen. Dat hebben we ook beloofd in onder meer het Klimaatakkoord. Weten wat je als bedrijf of burger kan doen aan verduurzaming? Kijk dan op de website van de campagnes www.iedereendoetwat.nl en www.zetookdeknopom.nl. Hier vind je praktische tips voor een duurzamer leven en besparing van energie en gas.
Dat klopt. Er zijn interne campagnes, externe campagnes, initiatieven vanuit afzonderlijke departementen enzovoorts. Wij zijn een rijksbreed programmateam, dat alle initiatieven voor verduurzaming van de Rijksoverheid met elkaar wil verbinden waar dat zinvol is.
Denk Doe Duurzaam is de campagne, de vlag van de gezamenlijke beweging binnen het Rijk. Iedereen kan het beeldmerk gebruiken, zodat we als Rijk op een herkenbare manier onze bedrijfsvoering verduurzamen. Door elkaar onder deze vlag te ontmoeten, kunnen rijksonderdelen elkaar ondersteunen en inspireren en ook extern laten zien dat we als Rijk ons steentje bijdragen.
Leuk dat je aan wilt sluiten! We proberen binnen ons netwerk ieder departement, categorie en uitvoeringsorganisatie te vertegenwoordigen. Ga eerst binnen jouw organisatie na of jullie vertegenwoordigd zijn in een van onze netwerken of overleggen. Is dit niet zo? Stuur ons dan een mail met jouw verzoek via duurzamebedrijfsvoering@rijksoverheid.nl.
Ons doel is dat iedereen binnen het Rijk (sociale) duurzaamheid onderdeel maakt van het dagelijks werk. Dan is de transitie geslaagd en het programma klaar. Daar werken we op dit moment naartoe. Op deze website staan artikelen over o.a. tot nu toe behaalde successen, kennis en geleerde lessen.