11-17 november: Nationale Klimaatweek 2024
Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) kan je als rijkscollega aan allerlei activiteiten meedoen om je te laten inspireren en te leren over duurzaamheid binnen de Rijksoverheid. Wat gebeurt er allemaal? En wat kan je zelf doen? Bekijk het programma en meld je aan!
Download hier het blokkenschema.
LET OP! Er is nog een aantal activiteiten toegevoegd. Bekijk hieronder het volledige programma.
Filmfestival Kijk Klimaat: maandag 4 t/m donderdag 8 november
De week vóór de Nationale Klimaatweek kan je naar één van de short films tijdens het Filmfestival Kijk Klimaat. Laat je inspireren en ga het gesprek aan over hoe we ook zelf duurzamer kunnen werken.
Bekijk het programma en meld je aan via www.nkwrijk2024.nl.
Maandag 11 november
Aftrap: we hijsen de vlag
09.00-11.00 uur | Diverse locaties
Verschillende departementen en uitvoeringsorganisaties hijsen de NKW-vlag om hun duurzame ambities kracht bij te zetten. Wil je hier bij zijn? Check bij jouw ministerie waar en wanneer de vlag gehesen wordt.
Circulaire Escape Room
09.30-16.30 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Hou je van puzzelen en wil je graag winnen? Doe dan mee met de Circulaire Escaperoom. Twee teams van acht personen strijden tegen elkaar in dit spannende spel. Ontsnapt jouw team op tijd aan de klimaatverandering? Na je bezoek aan de escaperoom krijg je nog een korte, inspirerende terugkoppeling van hoe jij en je team de escaperoom hebben doorlopen. Je kan vragen stellen en ervaringen delen. Ga samen met je collega’s de uitdaging aan en schrijf je in!
De escape room is in samenwerking met Rijk Circulair en FMHaaglanden georganiseerd.
Tijden waarop je kunt meedoen: 09.30 uur, 10.30 uur, 11.30 uur, 13.030 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Aanmelden kan hier.
Lunchlezing Plant N Boom
12.15-12.45 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Laat je door oprichter Eamonn Hanson inspireren over zijn ervaringen in Sierra Leone. Hoe het planten van bomen zorgt voor opnamen van CO₂, biodiversiteit én werkgelegenheid. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit, je kan gewoon langskomen.
Dinsdag 12 november
Circulaire Escape Room
09.30-16.00 uur | De Hoftoren, Uppsalaplein, 15e etage (OCW)
Hou je van puzzelen en wil je graag winnen? Doe dan mee met de Circulaire Escaperoom. Twee teams van acht personen strijden tegen elkaar in dit spannende spel. Ontsnapt jouw team op tijd aan de klimaatverandering? Na je bezoek aan de escaperoom krijg je nog een korte, inspirerende terugkoppeling van hoe jij en je team de escaperoom hebben doorlopen. Je kan vragen stellen en ervaringen delen. Ga samen met je collega’s de uitdaging aan en schrijf je in!
De escape room is in samenwerking met Rijk Circulair en FMHaaglanden georganiseerd.
Kleding- en speelgoedruilbeurs
11.00-14.00 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Wil jij je fashion voetprint verkleinen? Geef jij speelgoed een tweede leven? Dan is de Kleding & speelgoedruilbeurs op dinsdag 12 november dé gelegenheid om kleding te ruilen (of te verkopen) en de speelgoedkast van je kinderen op te ruimen. FMHaaglanden zorgt voor tafels en een pashokje. Er zijn ook naaisters aanwezig die direct kleding kunnen vermaken of repareren. Dus ruim je kast op en geef jouw spullen een tweede leven. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit, je kan gewoon langskomen.
Repairshop en naaiatelier
11.00-14.00 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Hoe geef je je kleding of een kapot apparaat een tweede leven? Door het te laten maken als het kapot is. Het is extra mooi dat het Vadercentrum Adam Den Haag medewerkers uitleent die alles kunnen maken. Dus kijk in je kast thuis wat jij nog wil laten maken en laat het repareren in het naaiatelier of de repairshop. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit, je kan gewoon langskomen.
Repair Café voor devices
11.00-14.00 uur | Rijnstraat 8 (BZ)
Hoe geef je een kapot device een tweede leven? Door het te laten maken als het kapot is. Het is geweldig dat Test2IT, een prachtig bedrijf voor arbeidsparticipatie, mensen aanlevert die vaardig zijn in het repareren van devices. Dus doet jouw gameconsole of mobiele telefoon het niet meer? Laat het repareren in de Repairshop voor devices. Meld je aan via missionsustainable@minbuza.nl.
Duurzame Dialoog Dinsdag en de IDG’s
12.00-14.00 uur | Ontmoetingsplein + restaurant, Beatrixpark (Logius)
De Inner Development Goals (IDGs) zijn van groot belang om de duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken. Het gaat o.a. over verbinden, samenwerken en handelen. Ga met je tafelgenoot tijdens de lunch het gesprek aan hoe rijksambtenaren de verduurzaming nog beter kunnen aanjagen. Een duurzame dialoog is de beloning. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit.
Woensdag 13 november
Lunchlezing ‘Het woon-werkverkeer van VWS onder de loep’ door Maurice Boiloie
12.00-13.00 uur | Apollozaal, Parnassusplein 5 (VWS)
Kom naar deze inspirerende lunchlezing over het woon-werkverkeer bij VWS en ontdek wat de cijfers ons vertellen. Hoe verhouden deze gegevens zich tot die van andere ministeries, en wat kunnen we van elkaar leren? Daar neemt Maurice Boiloie, categoriemanager Vervoer en Verblijf, ons in mee. Daarnaast deelt een gastspreker van het UMC Utrecht hun succesvolle aanpak om het woon-werkverkeer te verduurzamen. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: ze boeken indrukwekkende resultaten! Kortom, een uitstekende gelegenheid om te gluren bij het woon-werkverkeer van de VWS-buren en inspiratie op te doen. Mail naar postbusdenkdoeduurzaam@minvws.nl om je aan te melden.
Training ‘Ruim je digitale rommel op’
13.00-14.00 uur | Oranje 0.31 Beatrixpark
Ook rijksambtenaren zijn digitale hamsters. We schrijven, mailen, chatten de hele dag en slaan dit allemaal digitaal op zonder zicht op de voetprint van data. Tijdens deze training leer je simpele vaardigheden hoe jij je digitale rommel kan opruimen. Uiteraard krijg je ook kennis over de voetprint van ons digitale ambtenarenbestaan. Meld je hier aan.
Donderdag 14 november
Duurzame rondleiding op B73
10.00-11.00 uur | Bezuidenhoutseweg 73 (KGG/EZ)
Weet jij hoe duurzaam het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 73 is? En wat er allemaal gedaan wordt om de klimaatdoelstellingen te bereiken? Tijdens deze rondleiding loop je langs alle duurzame initiatieven en faciliteiten in B73. Je ontvangt enkele dagen vooraf een bevestiging van je deelname met nadere informatie. Meld je aan via duurzamebedrijfsvoering@minezk.nl.
Workshop ‘Van afval naar kunst: op weg naar circulaire zorg
10.00-12.00 uur | Muzenzaal, Parnassusplein 5 (VWS)
Tijd om de creatieveling in jezelf naar boven te halen tijdens deze inspirerende workshop van kunstenares Maria Koijck. Maria neemt je mee in de enorme afvalberg die de zorgsector veroorzaakt - want wist je dat er maar liefst 27 kilo vrijkomt na één hartoperatie? Verder zal Maria een kort en krachtig kunstgeschiedenislesje geven, en krijg je daarna alle ruimte om met een creatieve opdracht – met jawel, ziekenhuisafval - aan de slag te gaan. Meld je aan via duurzamezorg@minvws.nl.
Repairshop voor devices
11.00-14.00 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Hoe geef je een kapot device een tweede leven? Door het te laten maken als het kapot is. Het is geweldig dat Test2IT, een prachtig bedrijf voor arbeidsparticipatie, mensen aanlevert die vaardig zijn in het repareren van devices. Dus doet jouw gameconsole of mobiele telefoon het niet meer? Laat het repareren in de Repairshop voor devices. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit, je kan gewoon langskomen.
Lunchlezing over de Ecotool ‘Ennor’ door Digihobbit
12.00-13.00 uur | Ontmoetingsplein, Beatrixpark (Logius)
Hoe krijgt de Rijksoverheid grip op het energieverbruik van overheidssoftware? Charlotte Bax van Digihobbit neemt ons mee hoe de Rijksoverheid grip krijgt op het energieverbruik van de digitale tooling. Zij vertelt over haar opdracht voor Logius en Rijkswaterstaat en laat zien wat de mogelijkheden zijn om met de ecotool Ennor groener te programmeren. Je hoeft je niet aan te melden voor deze activiteit, je kan gewoon langskomen.
Lunchlezing ‘Zit de Rijksoverheid op koers om in 2050 volledig circulair te zijn met haar afvalbeheer?’ door Maurice Goudsmith
13.00-14.00 uur | Muzenzaal, Parnassusplein 5 (VWS)
Is de Rijksoverheid in 2050 volledig circulair met haar afvalbeheer? Tijdens de presentatie van Maurice Goudsmith, coördinerend specialistisch adviseur afvalzorg en grondstoffenmanagement, krijg je een uniek inzicht in de inspanningen van de Rijksoverheid om haar afvalberg te verminderen. Maurice laat zien hoe de huidige stappen bijdragen aan de ambitieuze transitie naar een volledig circulaire economie in 2050. Bovendien leer je hoe deze inspanningen linken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Mail naar postbusdenkdoeduurzaam@minvws.nl om je aan te melden.